Sunday, 21 April 2013

Klopsiki tuńczykowe w sosie pomidorowym...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 2 x 160g puszki tunczyka w oliwie lub oleju slonecznikowym, odcedzone (zachowaj olej!)
  • garstka orzeszkow piniowych
  • skorka starta z 1 cytryny
  • garstka posiekanej natki pietruszki - nie dalam
  • 50g czerstwego chleba, zmielonego do konsystencji bulki tartej
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
  • 400g makaronu - u mnie tagliatelle
  • 500g sosu pomidorowego do makaronu *
  1. Wrzuc tunczyka do sporej miski i rozdrobnij widelcem na niewielkie kawalki. Dodaj orzeszki piniowe, skorke z cytryny, chleb i jajko. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Uformuj 12 kulek, wielkosci orzecha wloskiego, ułóż na talerzu i zostaw w lodowce na okolo godzine. 
  2. Zagotuj wode i ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu. W miedzyczasie rozgrzej zachowany olej na nieprzywierajacej i smaz kulki tunczykowe okolo 5min, obracajac, bardzo delikatnie (!), co minute, tak by byly ladnie brazowawe z kazdej strony. Wyjmuj z patelni i ukladaj na papierowym reczniku.
  3. Podawaj z makaronem i mocno podgrzanym sosem pomidorowym.
* W oryginalnym przepisie byl w skladnikach gotowy, sloiczkowy sos pomidorowy. Ja takich specjalow nie posiadam i zapominam kupic, nawet jesli planuje danie je zawierajace. Dlatego zrobilam szybko sos domowy: 2 posiekane drobno zabki czosnku przysmazyc na 2-3 lyzkach rozgrzanej oliwy, dorzucic 4-5 posiekanych suszonych pomidorow i 400g opakowanie siekanych pomidorow, wlac 1/2 szklanki wody, dobrze wymieszac i gotowac okolo 20min. Z podanych proporcji wychodzi porcja sosu wystarczajac ot w sam raz na 2-3 porcje gotowego dania, kiedy to makaron jest tylko lekko sosem pokryty. Jesli ktos lubi bardzo, bardzo duzo sosu musi podwoic ilosc skladnikow.

No comments:

Post a Comment