Thursday, 18 April 2013

Pilaf z kurczakiem, imbirem i soją...

Pilaf to u mnie w domu zawsze sukces. Jakis czas temu zaczelam robic Pilaff Nigelli, ktory zostal z nami, jako ostatnia deska ratunku, kiedy to zjesc cos trzeba, a nie bardzo jest czas na wymyslanie skomplikowanych potraw. To samo dotyczy pilaf'u z kalafiorem i ciecierzyca - zdrowo, szybko i ze skladnikow dostepnych caly rok i zawsze mile widzianych w szafkach i lodowce. 
Dlatego zaproszenie do kolejnego wspolnego gotowania, pod wezwaniem 'pilaf' zaakceptowalam od razu i bez sprzeciwu.
Wynaleziony na BBC Good Food przepis okazal sie znakomity. Lekko chrupiace ziarenka soi i delikatnie tylko wyczuwalny imbir... Mmmm...  Wersja wege tez jest pyszna, a zamiast kurczaka wystepuje por...
Razem ze mna pilaf gotowaly: MaggieMirabelkaShinju i Dobromiła
Bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie! 

Przepis ze strony BBC Good Food - 'Chicken, edamame & ginger pilaf'.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oleju
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • kawalek imbiru (wielkosci kciuka), starty na tarce
  • 1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z pestek i pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 spore lub 3 mniejsze piersi z kurczaka (pojedyncze), pokrojone na niewielkie kawalki
  • 250g ryżu basmati
  • 600ml wywaru warzywnego
  • 100g mrozonej soi (edamame) - ja dalam 200g, bo bardzo lubie
dodatkowo, opcjonalnie, do podania
  • posiekana kolendra
  • grecki jogurt
Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebule, imbir i chilli, razem z odrobina soli i pieprzu. Smaz przez 5min, a nastepnie dodaj kurczaka i smaz kolejnych kilka minut, dodaj ryż. Smaz 2min, a nastepnie wlej wywar i zagotuj. Zmniejsz ogien, przykryj i gotuj okolo 15min, az do miekkosci ryżu. Na ostatnie 5min gotowania dodaj soje. 
Podawaj posypane kolendra i ewentualnie z greckim jogurtem. My zjedlismy z chlebkami naan i niekt nie narzekal.

No comments:

Post a Comment