Tuesday, 3 April 2012

Sernikowy key lime pie...

Bardzo lubie desery limonkowe i cytrynowe.
Uwielbiam serniczki cytrynowe i nigdy nie pogardze sympatyczna tarta cytrynowa.
A i czekoladowy key lime pie Nigelli mnie zachwycil.
A ze kupuje na promocjach potworne ilosci serka Philadelphia nie moglam sie powstrzymac przed wyprobowaniem tego przepisu.
:)
I bylo warto, bo tarta jest pyszna. Bardzo mocno kremowa, wyraznie limonkowa. Wytrzymuje spokojnie kilka dni w lodowce - wiem przypadkiem, bo w domu jestem jedynym 'koneserem' takowych deserow, a ze musialam wyjechac na kilka dni, po powrocie zastalam jeszcze czekajacy spory kawalek.

Skladniki:
(na foremke do tarty 20cm, czyli okolo 6-8 porcji)
  • 140g herbatnikow digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
  • 40g stopionego masla
  • 250g serka Philadelphia
  • 125ml soku limonkowego
  • 397g puszka slodzonego mleka skondensowanego
  • drobno starta skorka z limonki - nie dalam
  1. W misce wymieszaj dokladnie herbatniki z maslem. Mieszanke wyloz do 20cm foremki do tarty i reka przycisnij na dnie i brzegach. Zostaw w lodowce do schodzenia.
  2. Ubij mikserem serek i mleko skondensowane na gladka mase. Wmieszaj sok i skorke limonkowa. Wyloz mase na przygotowana baze i wstaw do lodowki do ochlodzenia na przynajmniej 2 godziny.

No comments:

Post a Comment