Generalnie jest to ten przepis, zmodyfikowany o czas gotowania (nie lubie bardzo mocnego, 'surowego' smaku pomidorow w sosach) i o przygotowanie miesa w domu (nigdy nie kupuje gotowych 'specjalow' tego typu).
Skladniki:
(na mniej wiecej 3-4 porcje; nadmiar mozna mrozic)
- 2 srednie ziemniaki, oczyszczone i pokrojone na kawalki wielkosci kęsa
- 3 male marchewki, oczyszczone i pokrojone na kawalki wielkosci kęsa
- 1 lyzka oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzeczka suszonego romarynu
- 560ml passaty pomidorowej
- kubeczek mrozonego groszku
- 250g miesa mielonego, wolowego
- 4-5 lyzek chleba, rozdrobnionego w malakserze do konsystencji bulki tartej
- okolo 1/2 szklanki mocno cieplej wody
- pieprz i sól
- olej do smazenia
- Mieso wrzucic do miski razem z chlebem, sola i pieprzem. Dobrze wymieszac i dolac tyle wody, by uzyskac zwarta, nie przyklejajaca sie do rak mase. Odstawic na czas przygotowania pozostalych skladnikow, przynajmniej na 30min.
- W sporym garnku rozgrzac oliwe. Wrzucic cebule, czosnek i rozmaryn. Smazyc, az cebula lekko zmieknie. Wlac passate. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem okolo 30min.
- W osobnym garnku ugotowac kawalki marchewki i ziemniakow. Do miekkosci - dobrze jest wrzucic marchewke kilka minut wczesniej, bo jest twardsza i potrzebuje wiecej czasu. Odcedzic.
- Na nieprzywierajacej patelni, na srednim ogniu, rozgrzac olej. Z masy miesnej formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego (powinno wyjsc okolo 20-25 sztuk) i smazyc szybko ze wszystkich stron, wyjmowac i odsaczac na papierowym reczniku.
- Do gotowego sosu pomidorowego dorzucic kulki miesne. Przykryc i gotowac okolo 10min. Dodac ziemniaki, marchewke i groszek. Gotowac kolejnych 5min.
- Podawac z kawalkiem dobrego chleba, lub z ryzem.
No comments:
Post a Comment