Niewielkie, zwarte i ciezkie muffinki. Niesamowicie aromatyczne. Niezbyt slodkie, o wyraznym zapachu kawy i smaku chalwy.
Robilam ciasto dokladnie z podanych proporcji i ledwie go wystarczylo na 12 ciastek, robionych przeciez w mojej standardowej, normalnej i regularnej blaszce do muffinek. Moze trzeba by bylo uzyc 1,5 porcji ciasta?
Przepis pochodzi z bloga Fabryka Smaku.
Skladniki:
(na 12 niewielkich sztuk)
Wymieszać w misce, lub dzbanku mokre składniki: rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Napełniać foremki: nakladac okolo 1 lyzki ciasta, włożyć kawałek chałwy i przykryć ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 180C.
No comments:
Post a Comment