Saturday, 21 April 2012

Makaron z porem, szpinakiem i w kremowym sosie z sera pleśniowego...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Kolejna proba wykorzystania zalegajacych po dostawie warzyw. Bo i co zrobic ze 100g szpinaku, skoro przecietna receptura wola o, co najmniej, 250g? A taka bogatsza nawet o 400g?...
Skladniki:
(na 4 porcje, ja robilam z polowy)
  • spory kawalek masla
  • 1 lyzka oliwy
  • 2 duze pory, o wadze okolo 450g, oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
  • 500g makaronu penne, albo innego, ulubionego
  • 200ml opakowanie crème fraîche
  • 1 lyzka ziarnistej musztardy - ja nie dalam
  • 125g niebieskiego sera, pokrojonego w kostke - w oryginale Danish Blue, ja znalazlam lagodniejszy Saint Agur
  • 8 suszonych pomidorow, pokrojonych na paseczki
  • 225g listkow mlodego szpinaku
  1. W sporym garnku rozgrzej oliwe i maslo. Dorzuc pory i wlej odrobine goracej wody. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez 10min, mieszajac od czasu do czasu.
  2. W miedzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  3. Dorzuc crème fraîche i musztarde do porow, dodaj 3/4 sera i dobrze dopraw sola i pieprzem. Mieszaj do czasu, az ser sie rozpusci. Zestaw z ognia.
  4. Odcedz makaron, ale zachowaj okolo kubeczka wody z gotowania. Wrzuc makaron do sosu i dobrze wymieszaj. Dolej tyle wody, by caly makaron byl pokryty sosem. Wmieszaj szpinak, po 1 garści, tak, aby ładnie zwiądł (ja swoj lekko poddusilam na osobnej patelni). Wmieszaj pozostaly ser i podawaj.

No comments:

Post a Comment