Friday 27 April 2012

Męczennica? Marakuja!

Zawsze staram sie unikac niepotrzebnej anglicyzacji jezyka polskiego. Kiedy tylko moge tlumacze nazwy potraw i podaje np. w nawiasach ich angielski odpowiednik. Czasami sie nie da, zgadza sie. Nie bede robic z siebie wariata i na sile tlumaczyc np. 'shortbread'. Bo i na co? 'Krotki chlebek'???...
Tym razem, pod wplywem impulsu i atrakcyjnej ceny, kupilam dwa opakowania, czyli sztuk 6, owocu... Hm... No wlasnie... Passionfruit po angielsku. Passiflora edulis po lacinie. A po polsku? Szkoda gadac! 'Męczennica jadalna'
Ja tam ciasta z męczennicą nie chce! (Zreszta jest ono tak niesamowicie proste i malo wymagajace, ze na pewno nie nadaje sie dla 'męczennic kuchennych': 'Tyle sie w tej kuchni ostalam! Caly dzien tam spedzam! Gotuje i gotuje!' ;)
Dlatego u mnie zostaje oryginalnie:
Ciasto z passionfruit i kokosem

Skladniki:
(ciasto kroi sie na okolo 8 porcji)
  • 90g kokosu
  • 165g drobnego cukru do wypiekow
  • 75g maki
  • 4 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 125g miekkiego masla
  • 6 sztuk passionfruit, pulpa wybrana lyzeczka ze srodka 'skorupki'
  • 1 lyzeczka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Posmaruj maslem foremke o srednicy 25cm - moja ma okolo 23cm i byla super i w sam raz, ale nastepnym razem sprobuje w 20cm, zeby miec nieco wyzsze ciasto; poza tym warto uzyc blaszki o jak najbardziej nieprzywierajacej powierzchni, albo wylozonego silikonowa mata/pergaminem do pieczenia, bo ciasto mocno sie klei.
  3. Wymieszaj w misce kokos, cukier i make. Dodaj jajka, maslo, passionfruit i sok z cytryny. Wylej do przygotowanej blaszki i piecz okolo 40min.

Uwagi od autorki:
  1. Nie mieszaj ciasta za dlugo - jak na muffinki.
  2. Uwazaj, by nie dodac za duzo soku z cytryny - passionfriut jest juz wystarczajaco kwaskowaty.
  3. Jeden sredni passionfruit daje okolo 30ml 'soku'.
  4. Zamiast passionfruit mozna uzyc innych egzotycznych owocow: zmiksowanego ananasa, mango...
  5. Uzyj okolo 180ml owocowego puree - odpowiednik 6 sztuk passionfruit 
  6. Nie pomijaj posypywania ciasta cukrem pudrem - nadaje od delikatnego kontrastu w smaku.
  7. Ciasto mozna podac jako deser, razem ze swiezymi truskawkami albo z salatka owocowa.
  8. Jest nawet lepsze nastepnego dnia...  Tu sie mocno zgadzam - sadzac po malutkiej resztce, ktora zostala...
  9. Pyszne z kleksem ubitej smietanki - jesli biodra na to pozwalaja... 
  10. A jesli nie pozwalaja, zamnknij ciasto w jakiejs szafce i zostaw klucz u sasiadki...

No comments:

Post a Comment