Skladniki:
(na foremke 20cm srednicy; okolo 8 porcji)
szklanka = 'cup' = 250ml
115g masla
1 1/4 szklanki brazowego cukru (to bylo nieco za duzo, bo ciasto okazalo sie mocno slodkie)
2 jajka
1 1/2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
1 lyzeczka sody
3/4 szklanki kwasnej smietany
1 lyzka mleka
1 szklanka zgniecionego na papke banana
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Posmaruj odrobina tluszczu i wyloz papierem do pieczenia blaszke bochenkowa - u mnie: silikonowa foremka o srednicy 20cm.
Utrzyj maslo z cukrem na krem. Ucierajac dodawaj po jednym jajku, a potem przesiana make z soda i wymieszaj na gladka mase.
Dodaj smietane, mleko i banany. Wymieszaj do polaczenia skladnikow.
Przelej do foremki i piecz okolo 50-60min.
No comments:
Post a Comment