Ze strony www.bbcgoodfood.com oczywiscie :) 'Blueberry & coconut pudding'
Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
- 50g cukru, drobnego do wypiekow
- 50g miekkiego masla
- 1 duze jajko
- 50g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- 50g kokosu + 2 lyzki
- 50g crème fraîche + wiecej do podania (u mnie: gesty jogurt grecki, ktory sprawdzil sie znakomicie)
- skorka starta z 1 cytryny + wycisniety sok z 1/2 (u mnie: 2 lyzeczki soku limonkowego)
- 180g opakowanie borówek (u mnie: wieksze - 225g)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Ubij maslo i cukier na jasna, kremowa mase. Dodaj jajko i dokladnie ubij. Wmieszaj make, kokos, crème fraîche i skorke z cytryny (u mnie: 1 lyzeczka soku z limonki).
- Wyloz wiekszosc borówek do naczynia do zapiekania (okolo 18cm kwadratowych; u mnie: silikonowa foremka 20/4cm i wylozylam wszystkie borówki) i pokrop sokiem z 1/2 cytryny (u mnie: 1 lyzeczka soku limonkowego).
- Nakladaj kleksy ciasta na przygotowane owoce, posyp pozostalymi borówkami i 2 lyzkami kokosu. Piecz okolo 35-40min, do zlotego koloru. Podawaj z kleksem dodatkowego crème fraîche.
No comments:
Post a Comment