Tuesday 26 July 2011

Ravioli z grzybami...


Przepis z ksiazki 'Recipes from around the world - Filled pasta dishes'.

Skladniki
(na 4 porcje)
 na podstawowe ciasto do ravioli:
  • 275g maki
  • szczypta soli
  • 1 lyzka oliwy
  • 3 jajka (mialam bardzo male i musialam dorzucic jeszcze jedno)
nadzienie:
  • 25g suszonych grzybow
  • 2 szalotki
  • 1 lyzka oliwy
  • 100g miekkiego serka - u mnie: Philadelphia
  • 75g startego sera Emmental - u mnie: Cheddar
  • 1/2 lyzeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 50g orzeszkow piniowych
  • 75g masla

CIASTO
  1. Przesiej make i sól do miski. Zrób wglebienie w srodku. Dodaj oliwe i jajka. Roztrzep widelcem, stopniowo wrabiajac make, by utworzylo sie ciasto.
  2. Wyrabiaj ciasto na posypanym lekko maka blacie przez 10min, az bedzie gladkie i elastyczne. Przykryj czysta sciereczka. Odstaw na 15min.
  3. Podziel ciasto na 3 czesci. Rozwalkuj kazdy kawalek cieniutko i przetnij na pól. Nakladaj lyzeczka nadzienie w rzedach, w odstepach okolo 3cm, na polowie ciasta. Przykryj pozostalym kawalkiem.
  4. Obciskaj ciasto delikatnie pomiedzy pagórkami nadzienia. Rozcinaj nozem na ksztalt kwadratów, trójkatów lub kólek. Zaciskaj dobrze brzegi. Zostaw na 15min.
NADZIENIE:
  1. Zalej grzyby wrzaca woda. Zostaw na 10min. Odcedz i posiekaj drobniutko. Obierz i posiekaj szalotki.
  2. Rozgrzej olej. Smaz szalotki, do czasu, az zmiekna. Wmieszaj grzyby. Ostudz.
  3. Wmieszaj sery i ziola do grzybow. Dopraw do smaku. Nadziewaj ravioli zgodnie z podnaymi instrukcjami.
  4. Gotu ravioli przez 5-8min, do miekkosci. Usmaz orzeszki w masle. Podawaj z ravioli.

Ja mam do tej pory lekka obawe przed robieniem ravioli ta tradycyjna droga. Dlatego najpierw wycinalam po 2 kóleczka foremka 5cm, nakladalam nadzienie na srodek i sklejalam dookola. Ale szybko sie znudzilam... Dlatego w ruch poszla foremka 6cm i reszta ravioli nabrala charakteru malych pierozków. 
Zuzylam tez tylko 2/3 ciasta - wyszlo okolo 45 pierozków. A z reszty wyszlo 20 malych pierozków z truskawkami, w sam raz dla dzieci. Podejrzewam, ze sklejanie w ten sposob pozwala po prostu na 'upchniecie' wiekszej ilosci nadzienia.

No comments:

Post a Comment