Przepis z ksiazki 'Recipes from around the world - Filled pasta dishes'.
Skladniki
(na 4 porcje)
na podstawowe ciasto do ravioli:
- 275g maki
- szczypta soli
- 1 lyzka oliwy
- 3 jajka (mialam bardzo male i musialam dorzucic jeszcze jedno)
nadzienie:
- 25g suszonych grzybow
- 2 szalotki
- 1 lyzka oliwy
- 100g miekkiego serka - u mnie: Philadelphia
- 75g startego sera Emmental - u mnie: Cheddar
- 1/2 lyzeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
- 50g orzeszkow piniowych
- 75g masla
CIASTO
- Przesiej make i sól do miski. Zrób wglebienie w srodku. Dodaj oliwe i jajka. Roztrzep widelcem, stopniowo wrabiajac make, by utworzylo sie ciasto.
- Wyrabiaj ciasto na posypanym lekko maka blacie przez 10min, az bedzie gladkie i elastyczne. Przykryj czysta sciereczka. Odstaw na 15min.
- Podziel ciasto na 3 czesci. Rozwalkuj kazdy kawalek cieniutko i przetnij na pól. Nakladaj lyzeczka nadzienie w rzedach, w odstepach okolo 3cm, na polowie ciasta. Przykryj pozostalym kawalkiem.
- Obciskaj ciasto delikatnie pomiedzy pagórkami nadzienia. Rozcinaj nozem na ksztalt kwadratów, trójkatów lub kólek. Zaciskaj dobrze brzegi. Zostaw na 15min.
NADZIENIE:
- Zalej grzyby wrzaca woda. Zostaw na 10min. Odcedz i posiekaj drobniutko. Obierz i posiekaj szalotki.
- Rozgrzej olej. Smaz szalotki, do czasu, az zmiekna. Wmieszaj grzyby. Ostudz.
- Wmieszaj sery i ziola do grzybow. Dopraw do smaku. Nadziewaj ravioli zgodnie z podnaymi instrukcjami.
- Gotu ravioli przez 5-8min, do miekkosci. Usmaz orzeszki w masle. Podawaj z ravioli.
Ja mam do tej pory lekka obawe przed robieniem ravioli ta tradycyjna droga. Dlatego najpierw wycinalam po 2 kóleczka foremka 5cm, nakladalam nadzienie na srodek i sklejalam dookola. Ale szybko sie znudzilam... Dlatego w ruch poszla foremka 6cm i reszta ravioli nabrala charakteru malych pierozków.
Zuzylam tez tylko 2/3 ciasta - wyszlo okolo 45 pierozków. A z reszty wyszlo 20 malych pierozków z truskawkami, w sam raz dla dzieci. Podejrzewam, ze sklejanie w ten sposob pozwala po prostu na 'upchniecie' wiekszej ilosci nadzienia.
No comments:
Post a Comment