Monday, 15 July 2019

Kurczak w marynacie teriyaki...


Zdecydowanie warty zapamiętania przepis, który okazał się równie prosty i praktyczny, jak poprzednie: klasyczny włoski, kokosowy i prowensalski. Przy smażeniu zdecydowanie przyda się dobra, nieprzywierajaca patelnia, bo marynata zawiera sposo karmelizujacego się cukru.

Przepis ze strony Today.

Składniki:
(na 3 średnie piersi z kurczaka, okolice 700g, lub nieco więcej)

1/4 szklanki soku z ananasa
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka świeżego imbiru, startego

Pokrój kurczaka na równe kawałki, lub paski, mniejsze, lub większe, jak wolisz. W sporej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż kurczaka i zostaw na maksimum 24 godziny w lodówce. Na tym stadium możesz też przełożyć całość do zamrażalnego pojemnika, lub worka i zostawić w zamrażarce, do czasu, aż będziesz potrzebować dania na szybko.
Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej patelni i smaż kurczaka z obu stron na złotawy kolor. Podawaj z ulubioymi dodatkami - ziemniakami puree, ryżem, sałata. 


1 comment: