To jest chyba przepis z rodzaju 'de gustibus', bo akurat mnie zupa smakowała bardzo, ale część dzieciorów oznajmiła, że jest zbyt 'sosowata'. Za gęsta znaczy wnioskuję. Czemu ewentualnie można szybko i efektownie zaradzić dodatkowych chlustem wody do gara...
Kokos jest tylko lekko wyczuwalny, nadaje raczej takiego delikatnego, kremowego posmaku.
Przepis z ksiażki Coconut oil. Nature's perfect ingredient.
Składniki:
(na 5-6 porcji)
1 łyżka oleju kokosowego
2 gałazki selera naciowego, posiekane
2 marchewki, oczyszczone i posiekane
1 zabek czosnku, posiekany
1 duża cebula, posiekana
250ml goracego wywaru warzywnego, lub wody
2 x 400g puszki siekanych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii, albo 2 łyżeczki suszonej
2 łyżeczki purée pomidorowego
160ml śmietanki kokosowej, albo 200ml mleka kokosowego z puszki
sól i biały pieprz
Roztop olej kokosowy w średnim garnku o grubym dnie. Dodaj selera, marchewkę, czosnek i cebulę i smaż delikatnie na niewielkim ogniu przez 5-10 minut, aż warzywa będa miękkie.
Wlej wywar i gotuj kilka minut. Następnie dorzuć pomidory i bazylię (jeśli używasz suszonej), wmieszaj pastę pomidorowa i śmietanę/mleko kokosowe. Dopraw do smaku. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Wlej do dzbanka blendera, lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj na gładko. Przelej do misek i udekoruj ewentualnie listkami bazylii.
ja bym chętnie takiej zupy spróbowała
ReplyDelete