Monday 19 September 2016

Kurczak w marynacie kokosowej...


Idealny do mrożenia, dlatego sprawdza się znakomicie, jako szybki obiad. Wystarczy zaplanować sobie wcześniej dodatki, wyjać porcję mięsa z zamrażarki i usmażyć już rozmrożone. Nam smakowało z pieczonymi ziemniakami i gotowana kukurydza, ale myślę, że sprawdzi się wspaniale na przykład z ziemniakami pureé i sałatka... 
Przepis ze strony Today Food, z której pochodzi również kurczak w marynacie prowensalskiej.
Składniki:
(spokojnie na 2-3 porcje) 
  • 2 spore pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka brazowego cukru
  • 1 duży zabek czosnku, zmielony, lub drobno posiekany
  • 1 łyżka imbiru, zmielonego, lub posiekanego drobniutko
  • sól, do smaku  
  1. Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz i pokrój na plastry.
  2. Składniki marynaty roztrzep w misce. Włóż mięso i dokładnie wymieszaj. Jeśli planujesz zużyć danie do 24 godzin wstaw do lodówki, a jeśli jest przeznaczone do mrożenia - przelej do odpowiedniego pojemnika, lub plastikowej torebki i zamrażaj na okres do 3 miesięcy. Przed użyciem rozmrażaj przez noc w lodówce.
  3. Smaż lub grilluj zamarynowanego kurczaka - bardzo dobra, nieprzywierajaca petelnia wskazana! (zawarty w marynacie cukier lubi się skarmelizować i jest masakra przy czyszczeniu). I podawaj z ulubionymi dodatkami.  

No comments:

Post a Comment