Składniki:
(na okolice 20 sztuk)
2 łyżeczki kawy Inki
100g masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka ksylitolu (dałam 3 łyżeczki słodzika Canderel)
3/4 szklanki maki pszennej
1 jajko
2 szklanki płatków owsianych
50g kokosu (akutrat miałam mniej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia, wyłożone papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami.
W sporej misce wymieszaj masło z miodem i ksylitolem. Dodaj jajko i szczyptę soli i zmiksuj.
Wsyp suche składniki: makę, kawę Inkę, sodę, proszek do pieczenia, kokos i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałego ciasta formuj niewielkie kulki, układaj na blaszkach i lekko spłaszczaj. Piecz okolice 15 minut, do zrumienienia. Zostaw na blaszkach do przestudzenia, a następnie wyjmuj na kratkę.
super pomysł na ciasteczka
ReplyDeleteCzy można pominąć kokos? Albo co można dać zamiast?
ReplyDeleteJa miałam akurat znacznie mniej kokosu, niż przepisowe 50g i było w porzadku. Może więcej płatków? Albo zmielone orzechy? Ale generalnie to nie sa bardzo wymagajace ciasteczka.
DeleteNie chodzi o poziom skomplikowania przepisu. Po prostu nie przepadam za kokosem:)
Delete