Monday, 8 July 2019

Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym...


Przepis z bloga Zadanie gotowanie.

Składniki:
(keksówka okolice 10/20cm)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g dżemu porzeczkowego
  • 80 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj dżem, cukier, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do masy czekoladowej wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Ciasto przelej do keksówki (10x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Zostaw w blaszce na okolice 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.


2 comments:

  1. fajne ;)) takie podobne do "Murzynka"

    ReplyDelete
  2. Mniam, z dżemem porzeczkowym uwielbiam każde ciasto :)

    ReplyDelete