Przepis z bloga Zadanie gotowanie.
Składniki:
(keksówka okolice 10/20cm)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 250 g dżemu porzeczkowego
- 80 g cukru (najlepiej drobnego)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj dżem, cukier, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do masy czekoladowej wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Ciasto przelej do keksówki (10x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Zostaw w blaszce na okolice 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Do masy czekoladowej wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Ciasto przelej do keksówki (10x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Zostaw w blaszce na okolice 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
fajne ;)) takie podobne do "Murzynka"
ReplyDeleteMniam, z dżemem porzeczkowym uwielbiam każde ciasto :)
ReplyDelete