Tuesday 2 July 2019

Budyń domowy - bananowy z białą czekoladą...


Generalna inspiracja z bloga Olgi Smile.

Składniki:
(na 2 większe, lub 3 mniejsze porcje)

  • 500ml mleka
  • 1 niewielki, bardzo dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka brazowego, miałkiego cukru
  • 2 łyżki groszków z białej czekolady (takich do pieczenia), lub posiekana tabliczka

Odlej około 100ml mleka i zmiksuj z bananem. Wmieszaj skrobię  
Resztę mleka zagotuj - wystarczy, że będzie parowało. Wsyp cukier i czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej mieszankę banana i skrobi i gotuj, cały czas mieszajac, aż masa będzie gęsta - jeśli wydaje się, że gęstnieje za mocno wystarczy dolać mały chlust wody. Gotowy budyń przelej do pucharków i zostaw do przestudzenia.


1 comment: