Friday, 20 October 2017

Domowe krakersiki...

Na tyle proste, że Samira zrobiła je praktycznie sama. Przy niewielkiej pomocy przy zagniataniu i wałkowaniu. Składniki można spokojnie znaleźć w szafkach kuchennych, a ewentualnie brakujace dokupić w niemal każdym sklepie. Ja miałam akurat do wykorzystania serek kremowy z czosnkiem i ziołami, ale spokojnie można wykorzystać niemal każdy inny smakowy, albo nawet zwykły naturalny i wypróbować własne kombinacje ziół, przypraw, soli i pieprzu. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym upieczone krakersy będa bardziej chrupiace. Ciasto jest bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania i wycinania - można spokojnie puścić wodze fantazji i wykorzystać zakamuflowane w tyle szafki foremki do ciasteczek.      


Przepis z bloga Basi.
Składniki:
(na 2 blaszki ciasteczek; zależnie od wielkości - nasze były baaaardzo zróżnicowane)
  • 1 1/2 szklanki maki + do podsypywania
  • 100g masła, lub margaryny
  • 180g opakowanie serka kremowego - u mnie Philadelphia garlic & herbs
  • około 1/2 łyżeczki soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami.
  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Kiedy będzie całkowicie jednolite rozwałkuj je na cienko na omączonym blacie. 
  3. Wycinaj kwadraty, lub koła zależnie to od fantazji. Układaj na blaszkach i piecz około 15-17 minut. Im ciasteczka będą cieńsze tym bardziej będą chrupały. Zdejmuj na kratkę i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.




No comments:

Post a Comment