Dzieci zjadły i zawołały o więcej. Nawet Daniel (13 miesięcy) skonsumował spory, napchany orzechami kawałek. Ciasto bardzo dobrze zgrałoby się na przykład z lodami waniliowymi, albo bita śmietana, czy sosem custard. A przy okazji braku kalorycznych dodatków i w towarzystwie kubełka dobrej kawuni też będzie super...
Przepis z bloga Dagmary.
Składniki:
(blaszka 20/20cm)
Foremkę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Orzechy dość grubo posiekaj, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
Masło z cukrem utrzyj w misce na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu zostaw w formie na kilka minut, następnie przełóż na kratkę do zupełnego wystygnięcia. Krój na 9 kwadratowych porcji, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment