Generalnie zjedliśmy z ryżem, a ja, jako rodzinny dokańczacz pozostałości obiadowych, podjadłam ostatnia
porcję z upieczonym ziemniakiem i wielkim kleksem jogurtu greckiego. Sprawdziło się wspaniale!
Ziemniaki pochodziły z puszki. Pierwszy raz... Bo i owszem widywałam owo cudo, czyli gotowe do użycia nowe
ziemniaczki, stojace w sasiedztwie kukurydzy i groszku, ale nigdy nie przyszedł mi do głowy ich zakup.
Kojarza mi się niestety raczej z obrazem starego kawalera, którego mamusia nie nauczyła gotować, prać i
zmywać naczyń, i który polega na starość na gotowym zestawie: ziemniaki z puszki, groszek z mikrofali i 'pie'
z sekcji deli lokalnego supermarketu...
Przepis z Madhouse cookbook.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
- 3-4cm kawałek imbiru, obrany i starty
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki proszkowanego chilli
- 400g puszka siekanych pomidorów
- 200g ugotowanych nowych lub sałatkowych ziemniaków; można użyć puszkowanych 100-150g szpinaku, najlepiej takiego o małych listkach 'baby spinach'
- sól i pieprz
do podania
- chlebki naan
- czutnej z mango ugotowany ryż raita
- Rozgrzej olej w sporym garnku i smaż cebulę przez kilka minut, do miękkości, na małym ogniu, uważajac by jej nie przypalić. Zwiększ lekko ogień i dodaj kurczaka, imbir i czosnek, smaż przez 3-4 minuty, mieszajac od czasu do czasu, aż mięso zrobi się nieprzeźroczyste. Wmieszaj garam masala i chilli i smaż kolejna minutę.
-
Wlej pomidory i 150ml wody, wrzuć ziemniaki i zagotuj. Zmiejsz ogień, przykryj niedokładnie pokrywka
i zostaw na około 10 minut, lub do czasu, aż kurczak jest ugotowany.
- Wmieszaj szpinak, dopraw do smaku sola i pieprzem, i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, mieszajac od czasu do czasu.
- Podawaj z ryżem, naan i/lub czutnejem z mango, oraz kleksem raity.
No comments:
Post a Comment