Saturday 30 August 2014

Ditali z klopsikami i pomidorami...

Szybkie, smaczne danie, ktore czasami ratuje mnie w chwilach desperackiego poszukiwania czegos na obiad...
Klopsiki mozna spokojnie zrobic duzo wczesniej, a jesli naprawde sie spieszymy uzyc gotowego sosu, doprawionego ewentualnie do indywidualnego smaku.  
:)

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 400g makaronu ditali
  • 3 lyzki oliwy
  • 2-3 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 5 pomidorow, pozbawionych skórki, oczyszczonych z pestek i pokrojonych na kawalki
  • 24 gotowe klopsiki*
  • 3 czubate lyzki startego drobniutko Parmezanu
  1. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu.
  2. W miedzyczasie na sporej patelni rozgrzej oliwe, dodaj czosnej, dobrze wymieszaj i wrzuc posiekane pomidory. Smaz, az beda sie rozpadac i utworza sos - okolo 5-7min. Dopraw do smaku. Dodaj klopsiki i zagrzej, do czasu, az beda mocno gorace. 
  3. Odcedz makaron i wloz z powrotem do garnka. Delikatnie wmieszaj sos pomidorowy. Podawaj od razu, posypane Parmezanem.
Ja, kiedy mam czas, ochote, skladniki i generalnie natchnienie, robie malutkie klopsiki (wielkosci moze pomidorkow koktajlowych) i, juz usmazone, zamrazam w pojemnikach. W ten sposob mam szybkie danie w zasiegu reki, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba.
Robie je od wielu lat, z przepisu 'na oko' i uzywam mniej wiecej: 500g miesa wolowego mielonego, 2 kromek czerstwego chleba, zmielonego do konsystencji bulki tartej, 1 lyzki pasty pomidorowej i goracej wody (okolo 1/2 szklanki); wszystko mieszam w misce na gladka mase, doprawiam do smaku, zostawiam na okolo 30min w lodowce, a nastepnie formuje male kulki, ktore smaze na rozgrzanym oleju na zlotawy kolor, a po ostudzeniu zamrazam w pojemnikach.    


No comments:

Post a Comment