Saturday 2 August 2014

Tarta migdałowa z morelami...

Chrupiace, kruchutkie ciasto...
Mieciutkie, mocno migdalowe nadzienie...
 Kwaskowate owoce...
Idealne, letnie polaczenie! Tyle tylko, ze odrobine czasochlonne. Ale te niewielka wade mozna wybaczyc.
:)

Skladniki:
(foremka 23cm)
ciasto (z tego przepisu)
  • 180g maki
  • 30g cukru pudru
  • 120g margaryny do pieczenia
nadzienie (z tego przepisu)
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 150g mielonych migdałów
  • 8-10 moreli, umytych i wypestkowanych
  • garstka platkow migdalowych, opcjonalnie, do posypania po wierzchu

Ciasto:
  1. W misce wymieszac make z cukrem. Dodac margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac w folie kuchenna i wlozyc do lodowki na minimum 30min. 
  2. Nastepnie wykleic ciastem tortownice, tak, by lekko zachodzilo na scianki (okolo 1cm) - jest dosc miekkie i mozna miec problemy z rozwalkowaniem. Ponakluwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia i wsypac obciazenie - specjalne ceramiczne 'koraliki', sucha fasole, ryz, lub migdaly.
  3. Piec w 180stC przez 10min, zdjac obciazenie i piec kolejnych 15min, lub do czasu, az ciasto bedzie upieczone i lekko zlotawe. Wyjac z piekarnika i zostawic do przestudzenia.
Nadzienie:
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilia, dodaj jajka i migdały. Wymieszaj. Masę przełoż na spód ciasta, poukładaj morele (przekrojona strona do dolu), posyp ewentualnie migdalami. 
  2. Piecz w 180stC przez 40-50min, az nadzienie bedzie sprezyste w dotyku i zlotawe.

No comments:

Post a Comment