Monday 25 August 2014

Ciasto z nektarynkami, bezą i kruszonką...

Przepis znalazlam u Oli (podaje leciutko zmieniony). Zachowalam sobie od razu, jako warty upieczenia. A potem... Jak to bywa - zapomnialam kompletnie! Az do czasu, kiedy segregowalam kuchenne i lodowkowe zapasy, przed wyjazdem wakacyjnym, i stwierdzilam, ze dobrze by bylo wykorzystac resztke borowek, ostatnie 3 jajka i kilka nektarynek... Zdecydowanie bylo warto!
:)

Skladniki:
(moja blaszka kwadratowa 23cm byla idealna)
  • 200 g masła / margaryny do pieczenia
  • 350 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru + 3 łyżki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 nektarynek
  • mała garść borówki amerykańskiej
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Masło / margaryne, 3 łyżki cukru, żółtka, mąkę, proszek zagniec na ciasto. Wyłóż połowę lub trochę więcej masy do formy i ugniatając wyrównaj rękami powierzchnię ciasta.
  3. Nektarynki obierz, pokrój w ósemki, lub mniejsze kawalki. Wszystkie owoce rozłóż równomiernie na cieście. 
  4. Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę. (Ja sie nieco pomylilam i wsypalam 3 miarki '1/3 szklanki', czyli... szklanke! Bylo slodko, ale przyjemnie!) Wyłóż na owoce. 
  5. Pozostałe ciasto porwij na kawałki i wyłóż na bezę. Nie należy rozkładać ciasta zbyt równomiernie. Cały urok jest w tych kawałkach.
  6. Piecz przez około 35-40 minut.

No comments:

Post a Comment