Friday 29 August 2014

Cobbler brzoskwiniowy...

Mala rzecz, a cieszy...
:)
Owoce, czesto brzoskwinie, zapieczone pod warstwa mieciutkiego ciasta...
Znakomity i szybki deser. Pyszny na cieplo z wieeeeelkim kleksem lodow waniliowych. Sama nie wiem, jak to sie stalo, ze do tej pory go nie robilam... Bo przeciez widywalam tu i tam, w amerykanskich serialach na przyklad...
Przepis znalazlam na blogu 'As good as gluten', ale nie przejmowalam sie ograniczeniami dietetycznymi i wykorzystalam po prostu zwykla, codzienna, uniwersalna make pszenna...
Razem ze mna z cobblerowym wyzwaniem zmierzyly sie Mirabelka i Gin. Bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie!

Skladniki:
(na 4-5 porcji)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 12 połówek brzoskwin z puszki, z syropu, pokrojonych na kawalki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 115g masla
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
  2. Poukladaj brzoskwinie w zaroodpornym naczyniu, najlepiej pojedyncza warstwa, i polej 4-5 lyzkami syropu z puszki.
  3. Zmiksuj skladniki ciasta na gladka mase i nakladaj na brzoskwianiach. Wyrownaj wierzch i piecz okolice 40-45min, lub do czasu, az wierzch bedzie zloto-brazowy.
  4. Podawaj deser goracy, z kleksem lodow waniliowych.

No comments:

Post a Comment