Monday 16 July 2012

Zupa bardzo letnia, gotowa w 15 minut...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Niestety, nie mam pojecia, czy watercress, czyli 'rukiew wodna' jest do dostania w polskich supermarketach. Zdania i opinie, jak zawsze, sa podzielone (klik). Na szczescie z pomoca, jak to czesto bywa w przypadku BBC Good Food, przyszly komentarze umieszczone pod oryginalnym wpisem: najwyrazniej mozna z powodzeniem eksperymentowac i uzywac rukoli. 
Skladniki:
(na 4 porcje; namiar mozna mrozic)
  • kawalek masla, lub odrobina oliwy
  • peczek zielonych cebulek salatkowych, posiekanych
  • 3 cukinie, posiekane
  • 200g obranego zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 900ml goracego wywaru warzywnego; u mnie - na pewno mniej, bo wole gestsze zupy, a zawsze mozna dolac nieco wiecej w razie potrzeby
  • 85g torebka watercress (rukiew wodna)
  • spora garstka miety
  • 2 czubate lyzki greckiego jogurtu + nieco wiecej do podania
  1. W garnku rozgrzej oliwe, lub maslo, dodaj cukinie i cebulki i dobrze wymieszaj. Przykryj i zostaw na niewielkim ogniu na 3min, dodaj groszek i wywar. Zagotuj i zostaw na malym ogniu na 4min. Zdejmij z ognia, wmieszaj watercress i miete i odczekaj chwile, az zwiedna.
  2. Zmiksuj blenderem, dodajac w miedzyczasie jogurt. Dopraw do smaku. Podawaj na cieplo lub na zimno, pokropione dodatkowym jogurtem.

No comments:

Post a Comment