"I must admit that this was one of my experiments that I tried one day. I knew that the combination of mushrooms, leeks and garlic would work beautifully and that the mascarpone, and chives would work, but all together? It was a gamble but a gamble that hit the jackpot. The combination is amazing - you are left with a creamy mushroom sauce but with different flavours peeking through with every bite and it really won't disappoint. You can substitute the fusilli with penne pasta if you fancy."
Skladniki:
(na 4 porcje, ja robilam z polowy)
- 45g solonego masla
- 250g pieczarek, pokrojonych na plastry
- 2 pory, umyte i pokrojone na 0.5cm plastry
- 2 zabki czosnku, obrane i drobniutko posiekane
- 250g mascarpone
- 3 lyzki swiezo posiekanego szczypiorku
- 4 szczypty pieprzu cayenne - u mnie: zwykly czarny pieprz
- 500g fusilli
- 60g swiezo startego Parmezanu
- sól do smaku
- Na duzej patelni, na srednim ogniu stop maslo. Dodaj grzyby, czosnek i pory i smaz 5min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
- Dodaj mascarpone i gotuj kolejna minute, mieszajac caly czas. Wmieszaj szczypiorek i cayenne, dopraw sola i zdejmij z ognia.
- W miedzyczasie ugotuj makaron (wg. opisu na opakowaniu) al dente. Odcedz i wrzuc z powrotem do garnka.
- Dodaj do makaronu sos grzybowy i mieszaj przez 30 sekund - smaki powinny sie ladnie polaczyc.
- Rozdziel pomiedzy 4 talerze, posyp startym Parmezanem i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment