Przepis z ksiazki 'The Abel&Cole Cookbook. Easy, seasonal, organic', ktora dostalam jako bonus za podpisanie cyrografu na dostawe warzyw z firmy Abel & Cole :)
"We get quite a few broken carrots in our trade and the rabbits outside our werehouse can never keep up with them, so we had a carrot cake competition. We held a blind tasting and this one from our friend Jenny just beat the others hands down!"
Skladniki:
(idealne na moja foremke o srednicy 20cm)
ciasto
- 200g cukru
- 180ml oleju
- 2 srednie jajka
- 110g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- 75g startej marchewki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- odrobina masla do wysmarowania foremki
masa
- 175g serka kremowego (u mnie Philadelphia)
- 175g masla, w temperaturze pokojowej
- 225g cukru pudru, przesianego
- 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do 180stC
- Mikserem ubij cukier, razem z jajkami i olejem. Caly czas miksujac dodaj make, a nastepnie wszystkie pozostale skladniki ciasta (marchewki, proszek do pieczenia, sode, sól i cynamon).
- Wyloz foremke o boku 20cm (prostokatna) papierem do pieczenia i wysmaruj boki masle, a nastepnie wlej ciasto. Piecz okolo 45min, lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto na kratke i zostaw do ostudzenia.
- Krem: ubij razem wszystkie skladniki (serek, maslo, cukier i ekstrakt) na kremowa, gladka mase i rozsmaruj na ostudzonym spodzie.
No comments:
Post a Comment