"For anyone who is not very keen on basil pesto because it's to strong flavour, this is a good alternative. By using Greek yogurt it makes the pesto smoother. Substitute the fusilli with farfalle if you prefer and please use a good - quality extra virgin olive oil."
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 60g listkow swiezej bazylii
- 50g orzeszkow piniowych
- 1 zabek czosnku, obrany
- 130ml oliwy 'extra virgine'
- skorka starta z 1 cytryny, takiej nie pokrywanej woskiem
- 100g jogurtu greckiego
- 500g makaronu fusilli
- sól i pieprz, do smaku
- Bazylie, orzeszki piniowe i czosnek wloz do robota kuchennego (food processor). Pokrop oliwa i zmiksuj na gladka mase. (Ja uzywam mojego dobrego, starego i niezawodnego recznego blendera i zawsze sie sprawdza.)
- Przeloz mase bazyliowa do sporej miski i wmieszaj starta skorke z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku sola i pieprzem i odstaw.
- W duzym garnku osolonej wody ugotuj makaron 'al dente'. Odcedz i wrzuc do miski z jogurtowym pesto. Delikatnie wymieszaj calosc przez 30 sekund, tak, by caly makaron byl pokryty sosem.
- Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment