Friday 27 July 2012

Fusilli al pesto e yogurt...

"For anyone who is not very keen on basil pesto because it's to strong flavour, this is a good alternative. By using Greek yogurt it makes the pesto smoother. Substitute the fusilli with farfalle if you prefer and please use a good - quality extra virgin olive oil."

Przepis Gino D'Acampo.


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 60g listkow swiezej bazylii
  • 50g orzeszkow piniowych
  • 1 zabek czosnku, obrany
  • 130ml oliwy 'extra virgine'
  • skorka starta z 1 cytryny, takiej nie pokrywanej woskiem
  • 100g jogurtu greckiego
  • 500g makaronu fusilli
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Bazylie, orzeszki piniowe i czosnek wloz do robota kuchennego (food processor). Pokrop oliwa i zmiksuj na gladka mase. (Ja uzywam mojego dobrego, starego i niezawodnego recznego blendera i zawsze sie sprawdza.)
  2. Przeloz mase bazyliowa do sporej miski i wmieszaj starta skorke z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku sola i pieprzem i odstaw.
  3. W duzym garnku osolonej wody ugotuj makaron 'al dente'. Odcedz i wrzuc do miski z jogurtowym pesto. Delikatnie wymieszaj calosc przez 30 sekund, tak, by caly makaron byl pokryty sosem.
  4. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment