Saturday, 7 July 2012

Drop scones z kompotem truskawkowym...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 12 niewielkich placuszkow)
na kompot
  • 500g truskawek, bez szypulek
  • 4 lyzki drobnego cukru
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • kilka kropli octu balsamicznego - opcjonalnie
na ciasto
  • 25g niesolonego masla - ja jestem leniwa i dalam po prostu olej, ale podaje przepis oryginalny
  • 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • szczypta soli
  • 1 lyzka drobnego cukru
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 150ml mleka
dodatkowo
  • drobny cukier do obtoczenia placuszkow
  • dobre lody waniliowe do podania
Przekroj truskawki na polowki, a jesli sa wieksze na cwiartki, i wrzuc do garnuszka, razem z sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj delikatnie, az cukier sie rozpusci, a nastepnie przykryj i gotuj na malym ogniu przez 3min, az calosc nabierze ciemnego koloru i konsystencji syropu. (Tu nieco dluzej szczerze mowiac...) Ostudz i dodaj ocet balsamiczny. Kompot mozna przechowywac do 2 tygodni, w lodowce i w zamknietym pojemniku.
Najwyrazniej najlepszy efekt, czyli najsmaczniejsze i zlote drop scones otrzymuje sie uzywajac masla klarowanego. U mnie - olej. Z lenistwa. Wystarczy stopic maslo na patelni, a nastepnie odlac jasna warstwe do dzbanuszka, a reszte - warstwe bialawa wyrzucic. 
Przesiej make i sól do miski, wymieszaj z cukrem. Zrob wglebienie w srodku, wbij jajko, wlej ekstrakt waniliowy i odrobine mleka. Wymieszaj, az powstanie gladka, gesta masa, a nastepnie wmieszaj reszte mleka. Wsyp 2-3 dodatkowe lyzki drobnego cukru do osobnego pojemnika - do obtaczania gotowych scones. 
Rozgrzej nieprzywierajaca patelnie i wlej odrobine klarowanego masla (u mnie - olej). Nakladaj porcje ciasta wielkosci jednej lyzki, zostawiajac spore przerwy pomiedzy.  Kiedy tylko na powierzchni pojawia sie babelki powietrza przewracaj placuszki na druga strone. Trzymaj w cieplym miejscu, do czasu, az calosc bedzie gotowa. Posyp cukrem i podawaj z kompotem truskawkowym i z lodami waniliowymi.

No comments:

Post a Comment