Minimalnie zmieniony przepis od Joasi z bloga 'Domowe Frykasy'.
Skladniki:
(na okolo 16-18 sztuk)
- 250g ricotty
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 2 duże jaja, żółtko oddzielone od białek
- 0,5 szklanki mąki ( w przepisie orkiszowa, ja z użyłam razowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki lemon curd
- W dużej misce wymieszaj ricottę, mleko i żółtka. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie (łyżką). Nie przesiewaj mąki, żeby nie pozbywać się cennych otrębów. Mieszanina i tak jest wystarczająco lekka.
- W dużej misce ubij białka, aż będą lekko białe i spienione, nie sztywne, po czym przełóż je do ciasta. Następnie dodaj lemon curd i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię teflonową ( na zwykłej rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego). Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, więc trzeba formować niewielkie placuszki, bo inaczej trudno je będzie odwrócić na druga stronę. Smaż placki przez 1 minutę z każdej strony, mają się zrobić złocistobrązowe.
No comments:
Post a Comment