Saturday, 26 October 2019

Krem dyniowy z cynamonem...


Przepis inspirowany znalezionym na blogu Ile smaku.

Składniki:
(na 4 hojne porcje, albo około 5-6 miejszych)

  • 200g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki puree dyniowego
  • cukier puder do smaku, 2-3 czubate łyżki
  • 200ml śmietanki do ubijania
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (mniej, lub więcej - do smaku)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej (mniej, lub więcej - do smaku)

do dekoracji
  • bita śmietana 
  • starta czekolady (mleczna, ciemna) 

dodatkowo, opcjonalnie
  • po łyżce pokruszonego czerstwego ciasta/biszkoptów do wyłożenia dna każdego pucharka (około 4 łyżki)

Serek przełóż do miski. Wsyp cukier i zmiksuj na gładka masę. 
Dodaj puree z dyni i przyprawy. Zmiksuj do połączenia składników. 
Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier. 
Wlej śmietankę i zmiksuj, aż powstanie w miarę sztywną masę.  
Na dnie pucharka/miseczki ułóż pokruszone ciasto lub biszkopt. Rozłóż krem dyniowy i udekoruj czekoladą albo bitą śmietaną. Albo obydwoma... 





Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II

2 comments:

  1. budyń dyniowy mi smakował, a taki krem po składnikach patrząc tez musi być pyszny!!!

    ReplyDelete
  2. Pyszny! Dziękuję za przyłączenie się do akcji... :). Serdecznie pozdrawiam. A.

    ReplyDelete