Saturday 5 October 2019

Różowe naleśniki...


Przepis z bloga Po zielonemu.

1 mały burak, upieczony lub ugotowany,
1 szkl. mleka, może być mleko roślinne,
1 szkl. mąki pszennej,
1 jajko,
3/4 szklanki wody (oryginalnie gazowanej),
szczypta soli,
1 łyżka oleju roślinnego + odrobina do posmarowania patelni.
  1. Mleko i buraka przełóż do blendera, zmiksuj na gładko.
  2. Buraczany mus przelewamy do miski. Dodajemy jajko, łyżkę oleju, przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, dodajemy wodę gazowaną i ponownie mieszamy do połączenia składników. 
  3. Przed smażeniem ciasto można odstawić na kwadrans do lodówki.
  4. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na dobrej, nieprzywierającej patelni nie trzeba będzie używać dodatkowego tłuszczu, ale jeśli będzie taka potrzeba - patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smacznego!

1 comment: