Przepis z bloga Po zielonemu.
1 mały burak, upieczony lub ugotowany,
1 szkl. mleka, może być mleko roślinne,
1 szkl. mąki pszennej,
1 jajko,
3/4 szklanki wody (oryginalnie gazowanej),
szczypta soli,
1 łyżka oleju roślinnego + odrobina do posmarowania patelni.
- Mleko i buraka przełóż do blendera, zmiksuj na gładko.
- Buraczany mus przelewamy do miski. Dodajemy jajko, łyżkę oleju, przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, dodajemy wodę gazowaną i ponownie mieszamy do połączenia składników.
- Przed smażeniem ciasto można odstawić na kwadrans do lodówki.
- Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na dobrej, nieprzywierającej patelni nie trzeba będzie używać dodatkowego tłuszczu, ale jeśli będzie taka potrzeba - patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smacznego!
no no kolorek rewelacyjny
ReplyDelete