Przepis z bloga The kitchen magpie.
Składniki:
(spokojnie na 12 sztuk, ale uważam, że dałoby się wykroić może 15-16 mniejszych)
100g masła
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka puree z dyni
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki groszków z mlecznej czekolady
1/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Mikserem ubij masło i cukier na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, ubijajac pomiędzy dodatkami.
- Dodaj dynię i wanilię i jeszcze raz ubij na puszystą masę.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie suche składniki - oprócz czekolady.
- Powoli, częściami, wsypuj suchą mieszankę i wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto.
- Wmieszaj czekoladę. Rozdziel pomiędzy papilotki, tak, by ciasto sięgało do około 2/3 wysokości.
- Piecz przez 17-20 minut, do czasu, aż będą ładnie wyrośnięte i sprężyste przy nacisku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
takie muffinki biorę w ciemno
ReplyDelete