Znalazłam w lokalnym supermarkecie cudne kompletnie scones - kwadratowe, luksusowe i obłędnie cytrynowe! Uzależniłam się w sekundzie, bo z lemon curd i bitą śmietaną smakowały bosko. Oczywiście kolejne logiczne posunięcie mogło być tylko jedno: odtworzenie cuda w domowym zaciszu. Co udało się świetnie, z jednym wyjątkiem - kompletnie zapomniałam, że mam w domu kandyzowaną skórkę pomarańczową (albo nawet mieszaną), ale na pewno nie cytrynową... Dodatek startej świeżej skórki byłby w tym przypadku znakomitym rozwiązaniem.
I na okazję wyjęłam z czeluści szafek relatywnie nowy grat - wielofunkcyjny malakser. Powiem szczerze - strata czasu i energii. Ciasto robi się rzeczywiście super szybko, ale tak naprawdę newiele szybciej, niż ręcznie. No i niestety zostajemy z górą małych, plastikowych części do umycia...
Przepis z bloga The ordinary cook.
Składniki:
(mnie wyszedł spokojnie tuzin piekarza, czyli 13 sztuk wykrawanych foremka o średnicy 6cm)
- 300g mąki (lub 300g maki z proszkiem do pieczenia)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli (lub tylko 1/2 łyżeczki przy mące już z proszkiem i pomiń sól)
- 2 płaskie łyżki drobnego cukru
- 50g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 100ml jogurtu naturalnego
- 50ml mleka
- 50g cytrusowej skórki kandyzowanej, u mnie: gotowa miesznka pomarańczowej i cytrynowej
Rozgrzej piekarnik do 220stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
Malakser:
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do misy. Dodaj masło i pulsuj, aż całość zacznie przypominać bułkę tartą. W osobnej misce wymieszaj mleko, jogurt i jajko. Wlej do malaksera, dosyp kandyzowaną skórkę i pulsuj kilka razy, aż powstanie ciasto.
Ręcznie:
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż mieszanka zacznie wyglądać, jak bułka tarta. Wlej jajko, roztrzepane z jogurtem i mlekiem, i dodaj skórkę kandyzowaną. Szybko i delikatnie zagnieć ciasto.
Wyjmij kulę ciasta na posypany mąką blat. Delikatnie uklep, albo rozwałkuj na wysokość 2.5cm. Wycinaj kółka ostrą foremką do ciastek i układaj na blaszce. Resztki uklep jeszcze raz, w miarę potrzeby, i użyj do wycinania kolejnych scones. Posmaruj odrobiną mleka, posyp ewentualnie cukrem demerara i piecz przez 10-12 minut do złotawego koloru. Zostaw do przestudzenia i zajadaj jeszcze ciepławe.
Pyszne z lemon curd i bitą śmietaną.
ja biorę dwie na śniadanie
ReplyDelete