Thursday, 20 June 2019

Muffiny buraczkowe...


Przepis, lekko zmodyfikowany, na podstawie znalezionego na blogu Weekend Bakery.

Składniki:
(na 12 sztuk)

300g (zwykle 2 szklanki) maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
szczypta soli
1/2 szklanki drobnego cukru
garstka (1/4 szklanki) groszków do pieczenia, z białej czekolady
1 średni buraczek, ugotowany, lub upieczony
1 łyżeczka ektraktu waniliowego
100g stopionego masła, ostudzonego
2 jajka
1/2 szklanki mleka 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami.
  • W sporej misce wymieszaj makę, sól, cukier i groszki czekoladowe. 
  • W osobnej misce, lub dzbanku, zmiksuj blenderem buraczka z ekstraktem waniliowym. Dodaj jajka, mleko i jogurt i roztrzep dokładnie widelcem. Wmieszaj masło.
  • Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz przez około 20 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać). Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce.



1 comment: