Czyli pieczona frittata ze słodkimi ziemniakami. Hicior zdecydowany! I, jeśli przygotujemy składniki wcześniej, szybki i mało wymagajacy obiad, który siedzi spokojnie w piekarniku i nie potrzebuje mieszania, odcedzania i doprawiania...
Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.Składniki:
(foremka okolice 20/25cm, czyli na jakieś 6-8 porcji, zależnie od dodatków)
- 8-9 jajek
- 3 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
- 1kg, lub okolice, słodkich ziemniaków
- 100ml śmietanki (oryginalnie 18%, u mnie - 36%)
- 70g startego drobniutko Parmezanu
- 2-3 zabki czosnku, drobniutko posiekane, lub przeciśnięte przez praskę
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz, do smaku
- 2 łyżki oleju, lub oliwy, do smażenia
- garść staretego, żółtego sera do posypania po wierzchu, opcjonalnie
Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki (około 3-4mm), ugotuj do miękkości i bardzo dokładnie odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Na patelni rozgrzej olej/oliwę. Podsmaż cebulki i czosnek przez 2-3 minuty, często mieszajac.
Jajka roztrzep ze śmietanka i Parmezanem. Dopraw ostra papryka, sola i pieprzem.
Wybrana foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie warstwami plasterki ziemniaków, posyp cebulka z czosnkiem i zalej jajkami. Ewentualnie posyp startym serem.
Piecz przez 45 minut. Podawaj na przykład z ulubionymi sałatkami lub surówkami.
pełnowartościowe śniadanie :)
ReplyDeletekoniecznie do zrobienia
ReplyDeleteŚwietny pomysł na frittatę z piekarnika :) Ślinka cieknie
ReplyDeleteFajna, chętnie bym zjadła
ReplyDelete