Sunday, 23 June 2019

Frittata al forno con patate dolci...

Czyli pieczona frittata ze słodkimi ziemniakami. Hicior zdecydowany! I, jeśli przygotujemy składniki wcześniej, szybki i mało wymagajacy obiad, który siedzi spokojnie w piekarniku i nie potrzebuje mieszania, odcedzania i doprawiania... 



Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

Składniki:
(foremka okolice 20/25cm, czyli na jakieś 6-8 porcji, zależnie od dodatków)
  • 8-9 jajek
  • 3 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
  • 1kg, lub okolice, słodkich ziemniaków
  • 100ml śmietanki (oryginalnie 18%, u mnie - 36%)
  • 70g startego drobniutko Parmezanu
  • 2-3 zabki czosnku, drobniutko posiekane, lub przeciśnięte przez praskę
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz, do smaku
  • 2 łyżki oleju, lub oliwy, do smażenia
  • garść staretego, żółtego sera do posypania po wierzchu, opcjonalnie

Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki (około 3-4mm), ugotuj do miękkości i bardzo dokładnie odcedź.

Rozgrzej piekarnik do 180stC.

Na patelni rozgrzej olej/oliwę. Podsmaż cebulki i czosnek przez 2-3 minuty, często mieszajac.

Jajka roztrzep ze śmietanka i Parmezanem. Dopraw ostra papryka, sola i pieprzem.

Wybrana foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie warstwami plasterki ziemniaków, posyp cebulka z czosnkiem i zalej jajkami. Ewentualnie posyp startym serem.

Piecz przez 45 minut. Podawaj na przykład z ulubionymi sałatkami lub surówkami.



4 comments: