Saturday 5 August 2017

Pancakes z ziemniaków purée, z serem...

Wytrawna wersja pomysłu na wykorzystanie pozostałości ziemniaków purée. Na czas i godzinę desperacji, kiedy w lodówce zabraknie twarogu i równie szybka wersja na słodko, kopytkowate leniwe, odpada w przedbiegach. Jedliśmy je już kilkukrotnie. I zawsze z przyjemnościa. Zwykle w towarzystwie angielskiej fasolki w sosie pomidorowym (ulubiony wybór), sosu 'sweet chilli', lub sałatki. Ale powiedziałabym, że wszelkie chwyty dozwolone. Ktokolwiek ma ochotę się pofatygować może dogotować  sos pieczarkowy, albo bolognese z mięsem mielonym. Albo postawić po prostu butle ketchupu na stole...      


Przepis z bloga Just a Taste.
Składniki:
(na około 12-15 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 3 szklanki ziemniaków purée, zimnych (najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko, lekko roztrzepane w miseczce
  • 2/3 szklanki startego sera żółtego, oryginalnie cheddar, a u mnie mozarella, która sprawdziła się znakomicie
  • 3 łyżki maki *
  • 1 zielona, sałatkowa cebulka, posiekana drobniutko
dodatkowo
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  1. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, ser, cebulkę, jajko i makę. Odstaw na kilka minut - masa lekko zgęstnieje. Formuj niewielkie 'kotleciki', mniej więcej wielkości dłoni i grubości 1.5cm. 
  2. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obtaczaj każdy pancake w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto-brazowy kolor. Zdejmuj z patelni i odsaczaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany, u nas z fasolka 'baked beans' i ostrym sosem.
* Konsystencja ciasta będzie zależna od ilości dodatkó w ziemniakach: te ze spora ilościa masła, śmietanki, czy mleka będa rzadsze i wtedy przyda się nieco więcej maki; a jeśli masa wydaje się bardzo sucha i nie daje się formować, może będzie warto dorzucić dodatkowe jajko.  

No comments:

Post a Comment