Składniki:
(na 12 sztuk)
suche
- 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
 - 1/2 szklanki drobnego cukru
 - 10 kandyzowanych wisienek, pokrojonych na ćwiartki
 - garstka kropelek z mlecznej czekolady
 
mokre
- 2 jajka
 - 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
 - 5 łyżek oleju
 
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
 - W sporej misce wymieszaj suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem składniki mokre. Wlej mieszankę mokrą do suchej i szybko wymieszaj - nie za długo, albo ciastka będą twarde!
 - Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Najlepsze jedzone w dniu pieczenia, ale znakomicie nadają się do mrożenia - przed użyciem wystarczy zostawić je na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
 

No comments:
Post a Comment