Saturday, 8 July 2017

Najprostsze batoniki bananowo-owsiane...

Samira zrobiła je sama. A nawet jednoręcznie, bo ze złamanym, zagipsowanym nadgarstkiem, oraz w towarzystwie plączącego się pod nogami, ciekawego rozwoju sytuacji Daniela. Czyli proste sa bez wątpienia. A i w smaku nic im nie brakuje: mokre, słodkawe, mocno bananowe. I idealne na wszelkie wychodne okazje, jak wyprawa do parku, muzeum, czy kina...


Przepis z bloga The lean green bean.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm jest idealna, w oryginalnym wpisie jest zamontowana przeliczarka - można dopasować składniki do większej blaszki)
  • 3 małe, bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki golden syrup
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki groszków czekoladowych, u nas - mleczne
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC.
  2. W sporej misce rozgnieć banany.
  3. Dodaj płatki owsiane, masło orzechowe, golden syrup i jajko. Dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj resztę składników i wymieszaj do połaczenia.
  5. Wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25.
  6. Zostaw do ostudzenia na kratce, pokrój na porcje i podawaj.  






No comments:

Post a Comment