Friday, 21 July 2017

Ciasto jogurtowe z czereśniami...


Pyszne i mięciutkie. Wyszło spore, z tortownicy 23cm, a mimo tego rozeszło się w ciagu jednego popołudnia. Zabrałam nawet trochę dla bardzo ciastowej koleżanki. I oddałam ze słowami: 'Decyzję pozostawiam Twojej mamowej etyce: zjadasz sama, czy dzielisz sieę z rodzina!'. Wieczorem przyszła wiadomość: 'Podzieliłam się i teraz żałuję...'
Przepis z bloga Babka w formie.
Składniki:
(tortownica 23cm)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 400g czereśni
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę wyłozżona papierem do pieczenia.
  2. Czereśnie wydryluj. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (łyżką lub rózgą). Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste).
  3. Przełóż ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż gęsto owoce. Piecz około 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment