Saturday, 1 July 2017

Jogurtowy shortbread migdałowy...

Ciastkowy eksperyment, z pełnym sukcesem efektu końcowego, przeprowadzała Samira, lat 8-i-pół. Czyli jest prosto i łatwo. Ponieważ ciasto nie zawiera masła, całość jest znacznie mniej krucha i przypomina raczej zwykłe ciasteczka, niż shortbread. Ale przechowuje się dobrze i smakuje zdecydowanie nie najgorzej... :)


Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'.
Składniki:
(na 20-30 sztuk)
  • 125g drobneg cukru
  • 1 jajko
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 70g mielonych migdałów
  • 200g maki
  • 100g maki (skrobi) kukurydzianej
  1. Roztrzep w misce cukier, razem z jajkiem i jogurtem. Wmieszaj migdały.
  2. Wsyp obie maki i zagnieć miękkie, łatwe do formowania ciasto. Zawiń w folię i zostaw na 30 minut w lodówce.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem do pieczenia lub silikonowymi matami.
  4. Na lekko posypanej maka powierzchni wałkuj ciasto (na grubość około 5mm) i wycinaj kształty ulubiona foremka. Piecz przez około 15 minut, do złotego koloru. Wyjmuj na kratkę i zostaw do ostudzenia. 



No comments:

Post a Comment