Przepis z bloga Gin.
Składniki:
(tortownica 23cm)
- 4 jajka
 - 100g cukru
 - 200g mąki pszennej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200g masła
 - 250g marcepanu
 
dodatkowo
- 200 g rabarbaru
 - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
 - 2 łyżki cukru perłowego (opcjonalnie, ja nie miałam)
 
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
 - Rabarbar pokój na kawałki grubości 1 cm. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
 - Masło rozpuść i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawaj mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wsyp marcepan i połącz.
 - Przelej ciasto do przygotowanej blaszki. Na wierzch ciasta wyłóż rabarbar, delikatnie go w nie wciskając. Posyp ewentualnie cukrem perłowym. Piecz około 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Podawaj letnie, albo wystudzone, z lodami, lub kleksem bitej śmietany.
 

No comments:
Post a Comment