Tuesday, 11 July 2017

Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem...


Przepis z bloga Gin.
Składniki:
(tortownica 23cm)
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 250g marcepanu
dodatkowo
  • 200 g rabarbaru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru perłowego (opcjonalnie, ja nie miałam)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę wyłożona papierem do pieczenia. 
  2. Rabarbar pokój  na kawałki grubości 1 cm. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 
  3. Masło rozpuść i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawaj mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wsyp marcepan i połącz.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej blaszki. Na wierzch ciasta wyłóż rabarbar, delikatnie go w nie wciskając. Posyp ewentualnie cukrem perłowym. Piecz około 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Podawaj letnie, albo wystudzone, z lodami, lub kleksem bitej śmietany. 

No comments:

Post a Comment