Tuesday, 6 October 2015

Tiramisu kokosowe...


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 6 lekko czubatych łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
  • kropla olejku kokosowego
  • 3 łyżki dobrego, gęstego mleka kokosowego
  • 12 biszkoptów savoiardi, połamanych na połówki
  • odrobina wiórków kokosowych, do posypania po wierzchu, opcjonalnie  
  1. Przygotuj 4 pucharki. Do miseczki wsyp kawę i 2 łyżki cukru. Zalej 1/4 szklanki wrzacej wody i dobrze wymieszaj. Dopełnij zimna woda do objętości około 350ml i dodaj olejek kokosowy.
  2. W sporej misce ubij mikserem żółtka z 4 łyżkami cukru. Ma powstać kremowa, gęsta i puszysta masa.
  3. Miksujac dodawaj po łyżce serka i mleka kokosowego do masy żółtkowej. Zamaczaj połówki biszkoptów w kawie i ukladaj po 3 na dnie przygotowanych pucharków. Kładź warstwę kremowej masy - około 2 łyżek, następnie powtarzaj warstwę biszkoptów i masy kremowej. Zakończ każdy puecharek odrobina wiórków kokosowych.

No comments:

Post a Comment