Saturday 31 October 2015

Miniaturowe serniczki dyniowe...

Nie przepadam za sernikami. Jak pisałam już wielokrotnie. Ale od czasu do czasu mała porcja do popołudniowej kawuni naprawdę się przydaje. Dlatego serniczkowe miniaturki przychodza z pomoca. Upieczone w muffinkowych papilotkach sprawdzaja się znakomicie. Wszelkie poprzednie wersje okazały się strzałem w 10! Z amaretto, na czekoladowym spodziecytrynowe i wiosenne, z truskawkami. Wszystkie pyszne! Dlatego, pozostajac w temacie jesiennego dyniowania, przyszła pora na wersję z puree dyniowym...   


Składniki:
(na 9-10 sztuk)
  • 250g puree z dyni
  • 200g serka kremowego w typie Philadelphia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 
dodatkowo
  • 9-10 ciasteczek Oreo
  • 5 pokruszonych ciasteczek migdałowych amarettini
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Foremkę do muffinek wyłóż 9-10 papilotkami, a na dno każdej włóż ciasteczko Oreo.
  2. W misie malaksera umieść wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj na gładko.
  3. Napełniaj papilotki (mniej więcej czubate 3 łyżki do każdej) i piecz przez około 20 minut. Pozwól serniczkom wystygnąć i przechowuj w lodówce.
Inspiracja z bloga Kasi.

No comments:

Post a Comment