Wednesday, 28 October 2015

Naleśniki dyniowe...


W sam raz na jesienne podwieczorki... Delikatne... Puszyste... Pachnace przepięknie dodanymi przyprawami...
Przepis znalazłam na blogu I love bake.
Składniki:
(zależy od wielkości patelni, ale okolice 20-30 sztuk)
  • 2 - 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki maki 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  1. Mleko (2 szklanki) wymieszaj z jajkami, olejem oraz puree z dyni. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. 
  2. Ciasto powinno być dość rzadkie - w razie potrzeby można dolać dodatkowe 1/2 szklanki mleka. Patelnię posmaruj lekko olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron.

No comments:

Post a Comment