Sunday 18 October 2015

Ryż na mleku. Mocno waniliowy, lekko budyniowy...


Takie małe co-nieco na jesienne dni... Do złapania w chwili cukrowego kryzysu... 
Składniki:
(spokojnie na 4 hojne porcje, albo może 5-6 mniejszych)
  • 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) - mnie mocno się wydaje, ż na tę ilość mleka wystarczyłoby około 3/4 szklanki, albo nawet tylko 1/2...
  • 800 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 2-3 łyżki cukru, lub więcej, do smaku
dodatkowo do podania, opcjonalnie:
  • posiekane pistacje
  • letnie owoce
  • dżem  
  1. Garnek wypłucz bardzo zimną wodą (nie wycieraj) – aby zapobiec przypaleniu.
  2. Z podanej ilości mleka odlej 3-4 łyżki, a resztę wlej do opłukanego garnka. Włącz średni ogień i dodaj cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
  3. W międzyczasie do odlanego wcześniej mleka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj do rozpuszczenia. Mieszaninę wlej do garnka, gdy mleko będzie bardzo gorące.
  4. Następnie wsyp ryż. Gotuj ok. 20-25 minut, ciągle mieszając. Jeśli całość wydaje się za gęsta można od czasu do czasu wlać odrobinę wody. Gotowy ryż ma być całkowicie miękki. 
  5. Zdejmij garnek z ognia, spróbuj, czy nie trzeba dosłodzić i przelej do szklanej miski. Nakryj wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch i zostaw do ostudzenia. Następnie przełóż do salaterek i wstaw na co najmniej 1,5 godziny do lodówki. Ryż zgęstnieje i przejdzie smakiem wanilii. Podawaj schłodzony, posypany owocami, np. malinami i/lub posiekanymi pistacjami.
Przepis z bloga Poezja smaku.

No comments:

Post a Comment