Saturday 3 October 2015

Serowe paluchy piwne...


W sam raz do pojadania przy okazji... Albo zupełnie bez okazji...
Przepis ze strony Deserek.tv
Składniki:
(na około 30 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 250g mąki
  • 1/4 szklanki jasnego piwa 
  • 100g masła lub margaryny
  • 50g sera żółtego, startego 
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • spora szczypta dowolnych przypraw: oregano i pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 190-200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę lub masło i całość posiekaj nożem lub widelcem tak jak na kruszonkę. Następnie wsyp starty ser, sól, przyprawy - do smaku, wlej piwo i żółtko i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na ok. 1,5 godz.
  3. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki, ugniataj w dłoniach i formuj wałeczki o średnicy ok. 0,5 c, i długości 10-15 cm. Układaj na blaszce, smaruj rozmąconym jajkiem, posypuj solą - opcjonalnie. Piecz przez ok. 20min, na złoty kolor.

No comments:

Post a Comment