Friday 26 June 2015

Szybkie warzywne curry...

Idealne przy okazji czyszczenia lodowki. Bo nadadza sie na nie wszelakie niewykorzystane warzywa. Ziemniaki, takze slodkie, cukinie, papryki, kalafior, szpinak, fasolka, soczewica...  Nie radzilabym tylko mieszac zbyt wielu, ale 3-4 rodzaje beda w sam raz.
Przepis znalazlam przy okazji przegladania Internetu, na stronie Babble.
:)

Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • oliwa/olej, do smazenia
  • 1 cebula, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
  • okolo 3 szklanki warzyw, pokrojonych na kawalki - u mnie: ziemniaki, kalafior i papryka
  • 2-3 lyzeczki pasty curry, ulubionej - u mnie: korma
  • sól, do smaku
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • 1 lyzka chutney'u z mango - opcjonalnie
  • szpinak, okolo 1/2 szklanki - zamrozony jest w sam raz, tylko nie drobno siekany
  • ugotowany ryz, do podania
  1. Rozgrzej okolo 2 lyzki oleju w sporym garnku. Dodaj cebule i smaz przez 2-3min, az lekko zmieknie. Dodaj czosnek i smaz kolejna minute.
  2. Dorzuc twarde warzywa, ktore potrzebuja dluzszego czasu gotowania, jak ziemniaki, czy kalafior i smaz przez kilka minut, czesto mieszajac. Dodaj reszte warzyw, razem z pasta curry i mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku sola i pieprzem i ewentualnie wmieszaj chutney. Gotuj pod przykryciem okolice 20min, do czasu, az warzywa beda miekkie.
  3. Dodaj zamrozony szpinak i gotuj kolejnych kilka minut, az szpinak bedzie ugotowany, a sos lekko zgestnieje. Podawaj z ryzem. 

No comments:

Post a Comment