Wednesday, 17 June 2015

Kolorowe chilli z ciecierzycą, kukurydzą i fasolką...


Skladniki:
(spokojnie na okolo 4-5 porcji, a z dodatkiem ziemniakow puree, lub ryzu nawet wiecej)
  • 2 lyzki oleju
  • 2 lyzki oliwy
  • spora cebula, posiekana
  • 2 niewielkie marchewki, posiekane
  • 500g mielonego miesa wolowego
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 2 lyzki puree pomidorowego
  • 200g puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans', odcedzonej i oplukanej
  • 1-1.5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  1. W sporym garnku rozgrzej oliwe i olej. Dodaj cebule i marchewke i smaz przez kilka minut, az warzywa zaczna mieknac. Wrzuc mieso i smaz, az bedzie brazowawe, czesto mieszajac. 
  2. Nastepnie wlej pomidory i odrobine wody, tylko tyle, aby wyplukac puszke/karton, okolice 1/2 szklanki. Zagotuj, zmniejsz ogien, przykryj i gotuj okolo 30min. Dodaj fasolke, kukurydze i ciecierzyce, dobrze wymieszaj i gotuj kolejnych 20-25min.
  3. Podawaj posypane startym serem i z kawalkiem dobrego chleba. Albo z ryzem, lub ziemniakami puree. Znakomite do mrozenia - po ostudzeniu wystarczy rozdzielic do pojemnikow i wstawic do zamrazarki. Przed uzyciem rozmrozic i odgrzac, az bedzie gorace.   

No comments:

Post a Comment