Monday, 22 June 2015

Brownie z truskawkami...

Sezon na truskawki w pelni... Dzieci zwykle zajadaja jak leci: prosto z pudelka i odrywajc tylko zielone ogonki... Ale jakies ciasto by wypadalo zrobic... Chocby tylko ten jeden raz...
Padlo na brownie, bo czekolada i truskawki to prawdziwie udana para... :) 
Przepis cytuje za Bo(ro)n Appétit


Skladniki:
(blaszka 23/23cm)
  • 300 g czekolady gorzkiej 
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 400g truskawek
  1. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160stC.
  2. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudz. Jajka ze szczyptą soli ubij mikserem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy i zwykły cukier.
  3. Przelej ostudzoną masę czekoladową, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem.
  4. Mase wylej do foremki, ułóż pokrojone truskawki i piecz 35-45 minut. Pyszne z bita smietana, albo z lodami waniliowymi. 




No comments:

Post a Comment