Monday 8 June 2015

Lasagne z warzywami...

Pierwszy raz w zyciu robilam lasagne pomagajac znajomej... Dawno, dawno temu... I zrazilam sie do dania spektakularnie: 3 godziny w goracej kuchni, posklejane plastry makaronu, wylawiane z parujacego gara wrzacej wody i niezliczone naczynia do pozmywania. W tym 9 (tak: dziewiec!!!) chochelek... Dodam tylko, ze znajoma jest kompletnie nie zorganizowana, chaotyczna i zapominalska. Tak naprawde poskladanie lasagne trwa tyle, ile nagrzanie piekarnika - pod warunkiem, ze warzywny/miesny sos jest juz gotowy (na przyklad rozmrozona porcja zrobiona wczesniej). A beszamel mozna przygotowac w ostatniej chwili...     


Skladniki:
(na 1 lasagne, czyli spokojnie 4-5 porcji; blaszka 20/30cm jest idealna)
SOS
  • 2 lyzki oliwy
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawalek selera
  • 1 niewielka cebula
  • 200g opakowanie pieczarek
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka mrozonego groszku
  • 3-4 lyzki puszkowanej kukurydzy
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • sól, pieprz i suszone oregano
BESZAMEL 
  • czubata lyzka masla
  • czubata lyzka maki
  • 300-350ml mleka
  • 75g startego sera
DODATKOWO
  • platy lasagne, najlepiej takie, ktorych nie trzeba gotowac; tyle, by wystarczylo na 3 warstwy - u mnie: 4 sztuki na kazda warstwe, czyli razem 12;
  • 125g kulka sera mozarella, porwana na kawalki
  • blaszka/naczynie zaroodporne - okolice 20/30cm  
SOS: W sporym garnku rozgrzej oliwe. Posiekaj marchewke, selera, pietruszke i cebule na niewielka kostke i wrzuc do garnka. Smaz na malym ogniu, dodaj pokrojone pieczarki i zostaw, mieszajac od czasu do czasu, az warzywa beda miekkie. Wsyp soczewice, groszek i kukurydze. Calosc dobrze wymieszaj. Wlej pomidory, napelnij puszke goraca woda i wlej do sosu. Dopraw do smaku sola pieprzem i oregano, przykryj czesciowo pokrywka i gotuj okolo 25-30min, az soczewica bedzie miekka. 
Sos mozna zostawic do ostudzenia i zamrozic, a przed uzyciem rozmrozic w temperaturze pokojowej.
BESZAMEL: W sporym garnku roztop maslo. Wsyp make i wymieszaj, az do powstania gladkiej pasty. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Energicznie mieszajac, najlepiej trzepaczka balonowa, wlewaj porcjami mleko, czekajac, az sos zgestnieje. Powinien powstac gladki sos o konsystencji jogurtu greckiego. Wsyp starty ser i wymieszaj do rozpuszczenia. Trzeba zuzyc od razu.
LASAGNE: Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do przygotowanej blaszki/naczynia wlej okolo 1/3 sosu, tyle, by dno zostalo zakryte. Nakladaj platy makaronu, nastepnie kolejna 1/3 sosu i 1/2 sera mozarella; nastepna warstwe makaronu i 1/3 sosu pomidorowego z 1/2 sera mozarella; i ostatnia warstwe makaronu, przykrywajac beszamelem. Piecz 50-60min. Podawaj od razu.    

No comments:

Post a Comment